BIODIVERZITÁS ÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS A NYÁRÁD- ÉS KIS-KÜKÜLLŐ MENTÉN (2012-2020)

A Nyárádmente Kistérségi Társulás által megvalósított projektek között a legnagyobb lélegzetű és legambiciózusabb.Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társtámogatásával valósult meg, összértéke 974.945,95 euró volt.

EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI PIAC FEJLESZTÉSÉÉRT

A rövid ellátási láncok és helyi termékek integrálása által nyárádszeredában és környékén (2020-2022).Az 111 (EMVA – FEADR) támogatását élvező projekt összértéke 90.440 EUR, ebből 83.121 EUR (91,91%) vissza nem térítendő támogatás, 7.319 EUR (8,09%) pedig a Nyárádmente Kistérségi Társulás által vállalt önrész.

ÉRTÉKEK A NYÁRÁD MENTÉN

A projekt célcsoportjai a falvak lakossága, különösen a fiatal korosztály képviselői, a helyi értékek tulajdonosai/hordozói, illetve a településeken működő civil szervezetek, oktatási és egyházi intézmények és az önkormányzatok, amelyek együttműködésére egyébként végig számot tartunk a projekt megvalósítása során.

HAGYOMÁNYOS MAGOK

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért szervezettel partnerségben nyárádmenti gazdáknak szóló képzés.Meghívott előadónk FERENC LEHEL volt, kertészmérnök, zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztő.

ÍGY NEVELD AZ ÁLMAIDAT!

Az Így neveld az álmaidat! programban az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – és partnerei, közöttük a Nyárádmente Kistérségi Társulás, szimulált vállalkozói környezetben lehetőséget kínált fiataloknak arra, hogy kipróbálják magukat vállalkozóként, hogy a kapcsolódó készségeik, tudásuk fejlődjön.

KINCSET ÉR, ŐRIZD MEG! (2012)

A hagyományos népi építészeti hagyaték felleltározása és hasznosítása a Nyárád mentén.A projekt szakmai hátterét a Transylvania Trust Alapítvány szakemberei biztosítják, Furu Árpád építőmérnök és műemlékvédelmi szakmérnök vezetésével.

NYÁRÁDMENTE FESZTIVÁL

A Nyárádmente történelmi és néprajzi tájegység legnagyobb, de Maros megye szintjén is a legnépszerűbbek között számontartott szabadtéri kulturális fesztiválja, melyet Nyárádszereda Város és a Nyárádmente Kistérségi Társulás partnerségben szervez meg az augusztus eleji, évszázados hagyománnyal bíró kirakóvásár időpontjához legközelebb eső hétvégéjén.

VIDÉK KALAND A NYÁRÁD MENTÉN

A program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintést nyújtani a gazdálkodók, mezőgazdászok mindennapi életébe, a gazdálkodói életformába.