A Nyárádmente történelmi és néprajzi tájegység legnagyobb, de Maros megye szintjén is a legnépszerűbbek között számontartott szabadtéri kulturális fesztiválja, melyet Nyárádszereda Város és a Nyárádmente Kistérségi Társulás partnerségben szervez meg az augusztus eleji, évszázados hagyománnyal bíró kirakóvásár időpontjához legközelebb eső hétvégéjén.

A korábban Nyárádmenti Napok néven megszervezett rendezvénysorozatra 2022-ben tizennegyedik alkalommal kerül sor. A fesztivál naponta 5-10 ezer főt vonzó összművészeti esemény bemutatja a térség szellemi és tárgyi kulturális örökségének színe-javát. Célja a térség saját identitásának erősítése, gazdasági fellendítése, a helyi termelők és kézművesek népszerűsítése és a régió turisztikai vonzerőjének növelése. Ugyanakkor összmagyar célokat szolgál, találkozóhelye a helyi, az itthonról elszármazottaknak és magyarországi közösségeknek.

A fesztivál hagyományos, kiemelt fontosságú eseményei a szabadtéri helyi termékek vására, a testvértelepülések borudvara, a nyárádmenti népzenét és néptánckultúrát felvonultató szabadtéri színpadi néptánctalálkozó. Több éves hagyománnyal rendelkezik a fesztivál részét képező lovastábor, tűzoltóparádé, ifjúsági kézműves tevékenységek, sportvetélkedők, hagyományos íjászbemutató, könyvbemutató és a minden korosztálynak és ízlésnek megfelelő szabadtéri koncertek.

A fesztivál kiemelt támogatója Maros Megye Tanácsa.