2014 – 2015 – 2016

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Nyárádmente Kistérségi Társulás közös projektje.

A program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintést nyújtani a gazdálkodók, mezőgazdászok mindennapi életébe, a gazdálkodói életformába.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. 2012 decemberében a Programot az Európai Bizottság pályázatán a legjobb EU-társfinanszírozású agrár-vidékfejlesztési témájú kommunikációs programnak választották.

A három éven át nyaranta egy hétig tartó projekt keretében magyarországi városi fiatalok ismerkedhetett meg az erdélyi vidéki és gazdálkodói élet szépségeivel és nehézségeivel. A résztvevő fiatalok 10 napot töltöttek nyárádmenti családi gazdaságokban. A magyarországi és székelyföldi fogadó helyszínek között dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható volt.