A község Marosvásárhelytől 11 km-re délnyugatra fekszik, a Nyárád bal partján. Eredeti neve a Lukács személynév rövidített változatából származik, 1952 óta, román közigazgatási döntés nyomán viseli a dálnoki születésű kereszteshadvezér, Dózsa György nevét. Első írásos említése 1409-ben Lucafalva néven történik. A történelem során a falu sokat szenvedett a hadak és az árvizek pusztításaitól. 1910-ben túlnyomórészt magyar lakosa volt. Itt született 1762-ben Benkő Zsigmond, a székelyudvarhelyi református kollégium teológiatanára.

A lakosság fő foglalkozása a mezőgazdaság, a zöldségtermesztés. Ezért is nevezték el Murokországnak e vidéket. A tréfás elnevezés a Lőrincfalván született Benkő Samu, neves művelődéstörténész szerint „először 1866-ban jelent meg nyomtatott szövegben. A Marosvásárhelyt szerkesztett és kiadott Székely Néplap című újságban Gergely Lajos három folytatásban közölt cikkben ismertette szűkebb pátriáját Murokország címmel.”

A festői környezetben elterülő, 2863 lelket számláló községnek öt települése van: Dózsa György, Ilencfalva, Újfalu, Tereme, Lőrincfalva.