Proiectul s-a desfășurat în trei etape majore.
1. Inventarierea gospodăriilor tradiționale țărănești (porți, case și clădiri anexă) în cinci sate din trei comune din Valea Nirajului: Eremitu (satul Mătrici), Hodoșa (satele Hodoșa respectiv Sâmbriaș) și Bereni (satele Maia și Mărculeni). În paralel s-a derulat o campanie de sensibilizare în rândul populației locale respectiv în rândul reprezentanților autorităților locale, a ONG-urilor și a bisericilor în privința valorii pe care o reprezintă patrimoniul arhitectural vernacular. S-a dorit conștientizarea faptului că această moștenire merită să fie salvată și restaurată și că reprezintă nu numai o valoare morală ci și una economică. Una din metodele aplicate în acest scop a fost un concurs de foto adresat generației tinere din cele treisprezece comune din microregiune.
2. Conferință internațională organizată la Miercurea Nirajului în data de 24 octombrie. În cadrul acestui eveniment a fost prezentat rezultatul și concluziile studiului pe teren din cele cinci sate respectiv s-a lansat și distribuit ghidul de bune practici conținând măsurile ce trebuie luate pentru conservarea patrimoniului arhitectural tradițional vernacular. Publicația s-a adresat publicului larg de pe Valea Nirajului și în mod special proprietarilor de edificii tradiționale. De asemenea au avut avea loc prelegeri legate de protejarea patrimoniului arhitectural.
3. Vizită de studiu la Rimetea, localitate distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Scopul activității a fost descoperirea bunei practici: cum au ajuns cetățenii localității să-și valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite în secolele XVII-XIX), să opteze pentru renovarea clădirilor tradiționale în locul demolării acestora, să se mândrească cu această moștenire și să învețe cum să-o păstreze nesufocată de noile intervenții urbanistice. La această activitate au participat reprezentanții UAT-urilor și a ONG-urilor, respectiv grupul de tineri care au participat la efectuarea studiului și la workshopul din cadrul conferinței.
Proiectul s-a desfășurat sub îndrumarea unei echipe de specialiști din partea Fundației Transylvania Trust, sub conducerea domnului Furu Árpád, inginer în construcții specializat în protecția patrimoniului arhitectural. Parteneri implicați în proiect au mai fost Consiliul Județean Mureș, Centrul pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, comunele de pe Valea Nirajului și în mod special Comunele Eremitu, Hodoșa și Bereni, Asociația Országépítő Kós Károly Egyesülés respectiv Association Patrimoine des Hautes-Pyrénées din Franța.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și a Ambasadei Franței din București.